Informatie- en Volgsysteem voor de scheepvaart

UX Jolt > UX Portfolio > IVS Next

Verkeerspost Nijmegen

IVS Next in het kort

Periode: januari 2016 – maart 2018

Klant: Rijkswaterstaat

Het IVS Next project was een ambitieus project dat Stichting ICTU in opdracht van Rijkswaterstaat heeft uitgevoerd. Het doel was om een nieuw Informatie- en Volgsysteem voor de scheepvaart te ontwikkelen dat de verkeersleiders op de sluizen en in de verkeerstorens beter ondersteunt bij hun werkzaamheden. Als UX designer was ik verantwoordelijk voor het ontwerp van de interface en de user experience.

Een belangrijk aspect van het ontwerp was het rekening houden met de lichtomstandigheden in de verkeerstorens en op de sluizen. Hierdoor moesten we verschillende ontwerpen maken voor dag- en nachtgebruik. Ook moest de interface voldoen aan de eisen voor de bediening van de sluizen en moest het point of interest (poi) geïntroduceerd worden om de positionering van vaartuigen op het scherm op af te kunnen stemmen.

Een ander belangrijk ontwerppunt was dat ik ervoor moest zorgen dat de belangrijkste informatie in een oogopslag zichtbaar was, aangezien IVS voor de verkeersleiders een secundair systeem is. Dit betekende dat ik moest werken met een duidelijke hiërarchie van informatie en de interface zo overzichtelijk mogelijk moesten maken.

Uiteindelijk heeft het IVS Next project geleid tot een succesvolle implementatie van het nieuwe systeem, waarmee de verkeersleiders beter in staat zijn om hun werkzaamheden uit te voeren. Het was een uitdagend project dat ons als team heeft uitgedaagd om het beste uit onszelf te halen en een innovatieve oplossing te ontwikkelen die voldoet aan de eisen van de gebruikers. Bekijk de casestudy voor meer details.

Trots op deze UX ontwerp-mijlpalen

  • Trots op het introduceren van een Point of Interest benadering om de scheepvaart van en naartoe te laten bewegen op de schermen, zodat in een oogopslag het vaartuig te vinden is.
  • Trots op het ontwerp van de diverse sluisplanningen waarbij enorm veel informatie middels grafische elementen en explicite plaatsing op het scherm op een gebruikersvriendelijke werkbaar is geworden.

Werkzaamheden

  • User research, persona’s en interne video’s ter illustratie van de werksituaties
  • Interaction design (wireframes, flows, sitemap)
  • Adobe XD prototypes
  • Grafisch ontwerp
  • Usability tests voor diverse versies van de applicatie